startsidan :: guldstjärnor :: reportage :: arkiv :: vad är barhäng?

 
10-åring hade födelsedagskalas hos alkoholiserad TV-stjärna

[2012-02-03] Äntligen var det dags att fira att vårt kära Barhäng under 10 års tid bjudit på så många härliga stunder i stans barer. Å var firar man ett alkoholrelaterat fredagsevent bäst om inte hos en kvinna som gett drickandet ett ansikte under så många TV-kvällar under vår uppväxt - Sue Ellen!
Nicole och Tobias
Minns ni Sue Ellen? För alla som växte upp under 80-talet var denna stackars alkade kvinna ett känt ansikte. På bästa sändningstid följde hela svenska folket hur hon sakta men säkert bröts ner av den ondskefulle J.R. Denna Dallas-ikon har nu äntligen fått lite upprättelse i och med att gänget bakom Cliff Barnes öppnat en bar i hennes namn.

Mer städat hos Sue
Sue Ellen hittar ni i hjärtat av Vasastan och är ett populärt afterworkställe. Redan runt kl. sex är det dubbla led i baren med mest kostymfolk från de närliggande kontoren. Ölen går i början av kvällen loss för 40 kr för att senare kosta 58 kr. För den drinksugne kan vi meddela att det bara är att hosta upp dryga hundralappen för en starkspritspetsad vätska i ett festligt glas. Jämfört med storebror Cliff Barnes är det betydligt mer städat hos systerkrogen Sue Ellen. Här ser man inte drängfulla kroggäster uppe på borden och kön ringlar sig inte lång runt kvarteret som den gör hos Cliffan. Nä, vid 8-tiden har de flesta av afterworkgästerna gått hem och kollat på På Spåret. Men det gjorde sannerligen ingenting då det gav mer svängrum åt de ca 20 barhängare som firade barhängs högtidsdag. Ett glatt gäng såg till att bartendern inte fick flexa ut tidigare denna kväll – bra tryck!

Götgatan Open hetsHärlig stämning!
Under denna jubileumskväll bubblades det mer än vanligt i baren. Vi hörde att det bland boysen i baren efter några järn innanför västen hetsade vilt om en ny Götgatan Open, det återstår att se om vi gör slag i saken. Henke R beskrev hur skönt det var att cashen återigen rullar efter tiden som latte-pappa. Tobias bjöd på en dråplig historia om hur han togs för Nicoles pappa! Dessutom skvallrades det om squashutmaningar, julplaner, stambytan och hur man som inflyttad tysk skaffar sig svenska vänner.

Fredrik & BjörnBarhäng 10 år!
- Vi ser tillbaka på ett decennium i barhängarnas tjänst

[2011-11-08] Time flies when you're having fun. Vad annars kan man säga nu när det har hunnit gå 10 år sedan Stockholms bästa Barhäng såg dagens ljus? Efter ett decennium i barhängarnas tjänst är det dags att se tillbaka på den tid som varit och blicka framåt mot de kommande 10 åren.  

Det är höst, året är 2001. Svennis är färsk förbundskapten i England, två flygplan har nyligen parkerat på Manhattan och Stockholm ska äntligen få ett nytt fredagsevent – Barhäng! Fredrik och Robert - grundarna av Barhäng

En framgångssaga tar sin början
Klockan är 15:40 den 16:e november 2001. I ca 20 mejlboxar i Stockholm poppar det upp ett e-postmeddelande med rubriken ”Hänga i baren”. Historiens första inbjudan till barhäng hade skickats ut och därmed gick också startskottet för det som i folkmun kallats ”Det bästa som hänt sedan OS 1912”. Stockholms bästa Barhäng hade sett dagens ljus för första gången och en framgångssaga utan dess like i afterwork-världen var på väg att skriva sitt allra första kapitel.                                                            

Som Cheers fast annorlunda
Barhängs grundtanke är lika enkel som genial. En gång i månaden, företrädesvis den sista fredagen i månaden då bankkontot ännu inte tömts på likvida medel, ses vi i en förutbestämd bar någonstans i stan. Precis som i TV-serien Cheers är baren den naturliga mötesplatsen men med den skillnaden att vi snurrar runt bland olika barer. Inbjudan går ut till våra vänner och kollegor där tid och plats för hänget anges. Då tanken är att barhängsfamiljen ska växa uppmanar vi alltid barhängarna att ta med vänner, bekanta och annat löst folk.

Från Skanstull till Norrtull
Förutom trevlig samvaro syftar Barhäng till att vi ska utforska Stockholms barmarker. I 10 års har vi kartlagt barer över hela stan, från Skanstull i söder till Norrtull i norr. Under åren har vi skaffat några favobarer som då och då återanvänds. Ett årligen återkommande inslag är barhänget på Cliff Barnes uteservering som genom åren hört till höjdpunkterna under barhängssäsongen. De senaste åren har vi när Cliffans uteservering dragit vidare och kört shotsbrickor på sunk-haket Flamenco som ligger vägg i vägg. Bra tryck!Fredrik och Björn

Digitalt barhäng
Sedan 2003 finns Barhäng även paketerat i digital form på barhang.se. Här skriver vi om hängen, har omröstningar, lägger upp reportage och massa annat strunt. Just nu har vi en intressant omröstning på sajten om hur ofta vi ska ha Barhäng i fortsättningen. Gå in och gör din röst hörd!
 
Fredagsmys hot mot fredagshäng?
Ja, efter 10 år och nästan 90 (!) barhäng kan man fråga sig hur framtiden ser ut för detta sociala experiment. Vi har noterat att det har glesnat i leden de senaste året. Kommer vuxennöjen som parmiddagar och fredagsmys bli Barhängets död? Eller har barhängarna kraft att då och då ta sig ur ekorrhjulet och för en stund fortsätta förgylla fredagkvällarna med lite skönt häng i baren? Om detta kan vi bara spekulera, men en sak är säker: Barhäng är inget utan dess barhängarna. Vi vill såklart ödmjukast tacka för de härliga stunder vi haft tillsammans och nu blickar vi framåt mot nästa decennium! Häng på!

Fredrik & Björn

Ps. Nedan bjuder vi på 40 stekheta bilder från de senaste 10 åren - mycket nöje!

De 10 bästa Barhängen
(... och ett häng vi helst vill glömma
)

[2011-11-07] Det var inte lätt, men nu har vi utsett de 10 mäktigaste barhängen de senaste 10 åren. Du har nu möjlighet att lägga din röst på vilket som var ditt favohäng.

1. Cliff Barnes, maj 2007
Galet skönt häng hos Cliffan som avslutades sent på kvällen med att hela gänget drog vidare till sunk-haket Flamenco och hade shotsrace. Bra tryck! Läs mer om hänget här.

2. Gondolen, juni 2007
Galet skönt häng hos Cliffan som avslutades sent på kvällen med att hela gänget drog vidare till sunk-haket Flamenco och hade shotsrace. Bra tryck! Läs mer om hänget här.

3. Hotell Diplomat, mars 2011
Hela gänget var kvar till stängningsdags, Barhäng när det är som bäst! Läs mer om hänget här.

4. Grill, november 2006
Barhäng firade 5 år på heta Grill med ett mingel i världklass. Läs mer hänget här.

5. Undici, december 2003
Ett 30-tal hängare firade tidig jul på Stureplan. Läs mer om hänget här.

6. East, juli 2006
Deltagarrekord med över 40 (!) hängare. Läs mer om hänget här.

7. Mosebacke Etablissement, juli 2005
Stekhet sommardag avslutades med ett lika stekhett häng på Söders höjder. Läs mer om hänget här.

8. Snaps, september 2005
Medis flaggskepp Snaps invaderades av hängare. Läs mer om hänget här.

9. Annakhan, oktober 2004
Kungligt bra häng med många nykomlingar på fashionabla Östermalm. Läs mer om hänget här.

10. Mest Bar & Kök, juli 2004
Härligt häng som övergick till klubbing. Läs mer om hänget här.

Å så decenniets bottenapp...

Condo, november 2005
Tre (!) ynka hängare besökte ett stendött Condo på Öfvre Östermalm. Sämre än så blir det knappast...


För mycket Barhäng?

[2011-11-03] Hur ofta ska vi egentligen ha barhäng? Är det tjatigt med ett häng i månaden? Ska vi hänga endast under sommarhalvåret då vi kan njuta av häng på de stekiga uteserveringarna? Eller är det bra som det är? Gör din röst hörd!


Strand!

Strandhäng i September

[2011-10-17] Knivsöder, NoHo och Horan. Kärt barn har många namn. Det smått mytomspunna området kring Långholmsgatan har länge varit en vit fläck på barhängskartan. Men inte längre. Barhäng inledde höstsäsongen med att ta tuben till Hornstull och möttes av en botoxad stadsdel med allt färre alkisar per kvadratmeter men med ett gigantiskt New York-komplex. Sigrid

Knivsöder har på senare år, precis som resten av Södermalm, fått en rejäl släng av New York-komplex och går numera under namnet NoHo (!). Det är självklart minst sagt fånigt att likna Söders mest avlägsna avkrok med världens coolaste storstadsmetropol. Men området har helt klart genomgått en rejäl förändring de senaste åren. Hornstull som tidigare var ett populärt tillhåll för Söders alkisar befolkas nuförtiden av hippa söderbor som i sina moderna gymnastikskor och välansade mustascher gärna ses över ett glas på något av alla de vattenhål som poppat upp i området. Ett av dessa vattenhål är Hornstulls Strand och där stegade vi in.

Ingen sol och charter hos Strand
Hornstulls Strand är lokaliserad på gatan med samma namn, en gata väl dold från omvärlden. När vi väl hittade dit möttes vi av en liten länga med barer vackert belägna längs vattnet, och för en kort sekund kändes det nästan som att vi var på en bargata i något charterland. Men känslan försvann fort då såväl varmt väder som billig fulsprit och inkastare saknades. Strand har en  del bestående av bar/matsal och en del där nattklubben huserar. Då klubben inte hade sparkat igång när vi anlände valde vi att sätta oss på barens uteservering. Efter ett par maltläsk gled vi in till baren och la snabbt beslag på en av sofforna iPatrik loungen. I baren är personalen trevlig och serverar öl för mellan 49 och 56 kr (beroende på ölsort). Stället fylldes under kvällen på med stilmedvetna söderbor som bidrog till den avspända atmosfären. Ett extra plus ger vi till kvällens DJ som hade den goda smaken att inte vrida upp volymen till tinitusnivå.

Fåglar, borrelia och stolpskott
Efter en lång och mindre het sommar hade vi mycket att snacka om. Patrik kom ut och berättade om sin grava fågelfobi, Björn beskrev allt krångel det innebar att försöka hitta den perfekta skjortan på nätet och vi diskuterade relationer till våra päron. Dessutom avhandlades borrelia, stolpskott, sommaren 2011 och EM-kvalet.

Fredrik & Björn


Glöm inte kolla in tidigare barhäng under arkiv.

Requires a browser capable of displaying Java-applets
webvoter-omröstning
Hur ofta tycker du att vi ska ha Barhäng i fortsättningen?

En gång i månaden
Varannan månad
Endast under sommaren
Lägg ner skiten!

    Se resultat

 

webvoter-omröstning
Vilket är historiens bästa barhäng?

Undici december 2003
Mest juli 2004
Annakhan oktober 2004
Mosebacke juli 2005
Grill november 2006
Snaps september 2005
East juli 2006
Cliff Barnes maj 2007
Gondolen juni 2007
Diplomat mars 2011

    Se resultat
startsidan :: guldstjärnor :: reportage :: arkiv :: vad är barhäng?

© Göran Skytte Entertainments