startsidan :: guldstjärnor :: reportage :: arkiv :: vad är barhäng?

[åter arkiv  
 
2011 års samlade Barhäng


10-åring hade födelsedagskalas hos alkoholiserad TV-stjärna

[2012-02-03] Äntligen var det dags att fira att vårt kära Barhäng under 10 års tid bjudit på så många härliga stunder i stans barer. Å var firar man ett alkoholrelaterat fredagsevent bäst om inte hos en kvinna som gett drickandet ett ansikte under så många TV-kvällar under vår uppväxt - Sue Ellen!
Nicole och Tobias
Minns ni Sue Ellen? För alla som växte upp under 80-talet var denna stackars alkade kvinna ett känt ansikte. På bästa sändningstid följde hela svenska folket hur hon sakta men säkert bröts ner av den ondskefulle J.R. Denna Dallas-ikon har nu äntligen fått lite upprättelse i och med att gänget bakom Cliff Barnes öppnat en bar i hennes namn.

Mer städat hos Sue
Sue Ellen hittar ni i hjärtat av Vasastan och är ett populärt afterworkställe. Redan runt kl. sex är det dubbla led i baren med mest kostymfolk från de närliggande kontoren. Ölen går i början av kvällen loss för 40 kr för att senare kosta 58 kr. För den drinksugne kan vi meddela att det bara är att hosta upp dryga hundralappen för en starkspritspetsad vätska i ett festligt glas. Jämfört med storebror Cliff Barnes är det betydligt mer städat hos systerkrogen Sue Ellen. Här ser man inte drängfulla kroggäster uppe på borden och kön ringlar sig inte lång runt kvarteret som den gör hos Cliffan. Nä, vid 8-tiden har de flesta av afterworkgästerna gått hem och kollat på På Spåret. Men det gjorde sannerligen ingenting då det gav mer svängrum åt de ca 20 barhängare som firade barhängs högtidsdag. Ett glatt gäng såg till att bartendern inte fick flexa ut tidigare denna kväll – bra tryck!

Götgatan Open hetsHärlig stämning!
Under denna jubileumskväll bubblades det mer än vanligt i baren. Vi hörde att det bland boysen i baren efter några järn innanför västen hetsade vilt om en ny Götgatan Open, det återstår att se om vi gör slag i saken. Henke R beskrev hur skönt det var att cashen återigen rullar efter tiden som latte-pappa. Tobias bjöd på en dråplig historia om hur han togs för Nicoles pappa! Dessutom skvallrades det om squashutmaningar, julplaner, stambytan och hur man som inflyttad tysk skaffar sig svenska vänner.

Fredrik & BjörnStrand!

Strandhäng i September

[2011-10-17] Knivsöder, NoHo och Horan. Kärt barn har många namn. Det smått mytomspunna området kring Långholmsgatan har länge varit en vit fläck på barhängskartan. Men inte längre. Barhäng inledde höstsäsongen med att ta tuben till Hornstull och möttes av en botoxad stadsdel med allt färre alkisar per kvadratmeter men med ett gigantiskt New York-komplex. Sigrid

Knivsöder har på senare år, precis som resten av Södermalm, fått en rejäl släng av New York-komplex och går numera under namnet NoHo (!). Det är självklart minst sagt fånigt att likna Söders mest avlägsna avkrok med världens coolaste storstadsmetropol. Men området har helt klart genomgått en rejäl förändring de senaste åren. Hornstull som tidigare var ett populärt tillhåll för Söders alkisar befolkas nuförtiden av hippa söderbor som i sina moderna gymnastikskor och välansade mustascher gärna ses över ett glas på något av alla de vattenhål som poppat upp i området. Ett av dessa vattenhål är Hornstulls Strand och där stegade vi in.

Ingen sol och charter hos Strand
Hornstulls Strand är lokaliserad på gatan med samma namn, en gata väl dold från omvärlden. När vi väl hittade dit möttes vi av en liten länga med barer vackert belägna längs vattnet, och för en kort sekund kändes det nästan som att vi var på en bargata i något charterland. Men känslan försvann fort då såväl varmt väder som billig fulsprit och inkastare saknades. Strand har en  del bestående av bar/matsal och en del där nattklubben huserar. Då klubben inte hade sparkat igång när vi anlände valde vi att sätta oss på barens uteservering. Efter ett par maltläsk gled vi in till baren och la snabbt beslag på en av sofforna iPatrik loungen. I baren är personalen trevlig och serverar öl för mellan 49 och 56 kr (beroende på ölsort). Stället fylldes under kvällen på med stilmedvetna söderbor som bidrog till den avspända atmosfären. Ett extra plus ger vi till kvällens DJ som hade den goda smaken att inte vrida upp volymen till tinitusnivå.

Fåglar, borrelia och stolpskott
Efter en lång och mindre het sommar hade vi mycket att snacka om. Patrik kom ut och berättade om sin grava fågelfobi, Björn beskrev allt krångel det innebar att försöka hitta den perfekta skjortan på nätet och vi diskuterade relationer till våra päron. Dessutom avhandlades borrelia, stolpskott, sommaren 2011 och EM-kvalet.

Fredrik & Björn

 


Barhäng rasar mot Cliffans krympande utebar

[2011-08-19] Cliff Barnes utebar vill inte ha oss längre. Likt isbjörnar på ett smältande isflak i Arktis är vi barhängare förpassade till en allt mindre yta på den en gång så mäktiga utebaren på Norrtullsgatan. Mr Cliff, vad har vi gjort för att förtjäna detta? Det är tur att din insida är lika bra som vanligt.
Grant och Stefan
Efter midsommarfirande och med de surt förvärvade semesterveckorna i sikte var det dags att avsluta Barhängs vårtermin. Inte helt oväntat styrde vi kosan till Norrtullsgatans stoltaste landmärke - Cliff Barnes. Men vår favobar är sig inte lik...

Undanskuffade barhängare
För er stackare som mirakulöst missat samtliga åtta (!) barhäng som hållits på Cliff Barnes kan vi berätta att Cliffan är ett av Vasastans populäraste ställen och har blivit något av en institution för partysugna Vasastansbor. Ett stort skäl till att vi hållit fast vid att ha barhäng hos Cliffan alla dessa år har varit den härliga utebaren som vetter mot en lummig innergård och som genom åren varit en publikfavorit bland oss barhängare. MenNicole med åren har vi barhängare förpassats till en allt mindre yta och istället har matgästerna givits den största delen av uteserveringen. Varför Cliffan har valt denna strategi kan vi bara spekulera i. Är det månne klagande grannar som gjort att Cliffan satsat på de mer städade matgästerna? Oavsett skäl så har det lett till att uteserveringen har förlorat lite av sin charm och puls. Med risk för att låta som ett par gamla stofiler så säger vi ändå: Det var bättre förr! Tack och lov har de i alla fall inte slutat sälja öl i baren. För den som kan kila in sig i den lilla baren får betala 48 kr (40 kr innan kl. 19) för en stöl.

Afterski mitt i sommaren
Om det har blivit mer städat utomhus är det fortfarande lika livat inomhus. Om det är något som har varit Cliffans varumärke genom åren är den höga partyfaktorn. När personalen väl sätter på de gamla slagdängorna (läs Absolute 80's) som de alltid har kört på stereon blir det riktigt bra tryck och det råder rena rama afterskistämningen. Även vi rycktes med av den härliga stämningen och nära nog hela barhänget partade enda till fredagen övergick till lördag. Bra tryck!!
Jimmy
Grannbaren har packat ned shotsbrickorna
De senaste åren har vi efter hänget på Cliffans kört en eftersläckning på grannbaren Flamenco. Vi har lockats dit av den hemkörda spriten och den charmlösa inramningen som endast en riktig sunkbar kan bjuda på. Men även på Flamenco blåser förändringens vindar. Stället har  bytt namn och fått sig en ansiktslyftning. Inget är tydligen heligt nu för tiden. Men vi misstänker att det endast är kosmetika och att de gamla shotsbrickorna finns där någonstans...

Okänd barhängare storhandlade i baren
Innan vi blev halvt döva av Cliffans ljudsystem hörde vi att Grant som inlett en ny karriär inom finansbranschen planerade att flytta tillbaka till Sverige. Jimmy berättade att han numera är sportchef på en toppklubb (typ) i Stockholms södra ytterkanter. Stefan kunde rapportera att han sprang på en lyckligt lottad person i baren som av chefen fått ett presentkort på 2 500 kr på Cliffan (undrar hur den kvällen slutade...). Vi diskuterade även kampen mellan Nadal och Djokovic, jakten på drömlyan och som vanligt snackades det om semesterplaner.

Fredrik & BjörnBarhäng på ny Barmark
- Trångt hos Ljunggrens populära takterrass

[2011-06-14] Det var äntligen dags att ge sig ut på grönbete efter en lång kall vinter. Vad kan då vara bättre än att starta sommaren 2011 med att testa Barmark? Populära Ljunggrens takterrass var månadens vattenhål.Robert

Efter en lång vinter hade våren till slut nått även El Stockholmo och med det gick även startskottet för Barhängs utomhussäsong 2011. Första anhalt blev en ny bekantskap – Ljunggrens takterrass.

En oas för stressade söderbor
Ljunggrens takterrass är en liten oas mitt på Götgatsbacken med sitt myller av stressade fotgängare och dödsföraktande cyklister. Belägen på en liten mysig innergård med ingång från Brunogallerian hittar du takterrassen som är ganska liten och intim med en utebar och ett antal drick- och matbord. Trots att vi är på plats runt halv sex är det rusningstrafikstrångt och vi förpassas till en liten hörna i ena delen av stället där vi trängs bland servitriser och annat löst folk. Ölen gick loss för 56 kr i baren där vi för övrigt såg Leif ”Paggan” Pagrotsky hänga. Som helhet får stället godkänt, men med tanke på trängseln så kanske det skulle vara bra att skippa några bord så att vi stackare som inte hann få ett bord slipper stå som packade sillar.
Malin och Åsa
Bla bla bla i baren
När vi inte intog alkoholspetsad vätska hann vi med att snacka om ett och annat. Robert och Björn hade problem med deras båt (var det månne skit i förgasaren?).  Malin berättade om sina storstilade planer att köpa en sommarstuga, hon behövde bara lite mer cash i plånkan. Hanga gav sina bästa tips om hur man raggar på bröllop. Dessutom hörde vi att bubblades om uppladdningen inför Stockholms Marathon, nattarbete och hur man tjänar riktigt fett med deg. Flera gäster var också slående överens om att sitta i möte är näst intill bortkastad tid.

Fredrik & Björn


En väl dold hemlighet i Vasastan

[2011-05-02] Buca Nero är en väl dold hemlighet i Vasastan. Med sin oskyltade svarta entré gör stället allt för att hålla en låg profil. Men för den som hittar dit kan vänta sig något speciellt... 

För tredje barhänget i rad var det dags att testa ett helt nytt ställe. Denna gång tog vi tricken till Vasastan för att försöka hitta en riktig doldis.

Hemligt ställe med framtidstoa
I hjärtat av Sibirien i Vasastan hittar du Buca Nero. Ja, om du nu hittar dit. Entrén är allt annat än synlig med sin kolsvarta dörr utan skylt. Måhända tog pengarna slut och de fick skippa idén med blinkande neonskylt eller så är den svartmålade dörren kanske en cool referens till någon obskyr New York-klubb som man borde känna till. Nåja, väl inne så möts man av råputsade golv och väggar i betong och en jättebar (12 meter) i marmor. Här finns också en restaurangdel där det serveras italienska läckerheter. För kissnödiga gäster väntar en riktig hitech-toa. Här består entrén av glasdörrar som öppnas automatiskt och för att låsa toadörren trycker du helt enkelt på en knapp. Det enda som saknas är en robotarm som torkar en där bak. Buca Nero verkar vara ett populärt tillhåll för törstiga afterworkare, flera stora gäng befolkade baren vid sex-tiden. Lite senare på kvällen är det dock lugnare.

Risk för drickschock!Sigrid
Ölen går loss för 52 spänn. Vid betalning med kort är det på sin plats med en litenvarning. Barpersonalen har en trådlös kortläsare som de sträcker över till dig när det är dags för betalning, och har då promillenivån rusat i höjden riskerar det att bli en dyr kväll. Innan man ska slå in sin kod ska man nämligen ange eventuell dricks, om man i det skedet istället anger sin kortkod så förstår du säkert att nästa kontoutdrag inte blir någon kul läsning...

Sprit, poliser & Dulee Johnson
Undrar du vad som sas under kvällen? Inte? Här får du ändå en kort sammanfattning av de smaskigaste samtalsämnena. Björn och Sigrid glänste med sina solbrännor och minnen från Baliresan. Patrik berättade om sina möten med den svenska polismakten. Fredrik var tillbaka i ekorrhjulet efter nästan ett halvår som pappaledig. Dessutom diskuterades Dulee Johnson, det svåra livspusslet, designade spritflaskor och storhandling.

Fredrik & Björn


  


Barhäng stängde Diplomat

[2011-03-09] Årets andra barhäng gick av stapeln på anrika Hotell Diplomat på flotta Strandvägen. ”Dippan”, som har hottat upp sin hotellbar, imponerade på oss så pass mycket att ingen av oss ville gå hem denna kväll. Till slut fick de helt enkelt slänga ut oss.Hanna

Det har inte hänt ofta, kanske aldrig i Barhängs stolta historia, att samtliga barhängare hängt kvar till dess lamporna tänts och bartendern stämplat ut. Det var sålunda bra tryck i baren!

"Dippan” går hem hos preppiga stureplanare
Precis som så många andra hotell i stan har Diplomat på sistone hottat upp sin hotellbar. Baren som är placerad precis bakom hotellets reception känns riktigt fräsch och står sig bra i konkurrensen med flera andra hotell. Redan tidigt under kvällen var baren full av afterworkare som av döma av klädsel och stil såg ut att hålla till runt Stureplan i vanliga fall. Förutom bardisk finns en restaurangdel och en loungedel där man sitta och relaxa. Vi lyckades muta in ett rejält bord precis intill baren och kunde smidigt få inJesper beställningar med öl som gick loss för  54 kr och som märkligt nog luktade gräddkola. Det enda vi kan klanka ner på var att musiken var väl hög redan tidigt under kvällen.

Babbel och bubbel i baren
Som vanligt dryftades allt mellan himmel och jord under kvällens lopp. Fredric drog en minst sagt dråplig historia om vad som kan hända när toapapperet tar slut. Niklas och Hanga debatterade situationen i Västsahara. David och Fredrik spekulerade inför skid-VM och så hörde vi att det snackades om självsprickor, hur gott det är med Jack Daniels och såklart lite om de senaste semesterplanerna.

Fredrik & Björn


Imperiet regerar i Skrapan

[2011-02-11] Barhängsåret 2011 fick en smakstart när vi besökte Imperiet i den uppfräschade Skatteskrapan. I skuggan av den hajpade skybaren seglar Imperiet upp som det självklara valet för trendiga söderkisar och söderbönor. 

Det kan knappast ha undgått någon att den gamla Skatteskrapan har byttDavid skepnad de senaste åren. Från att ha varit ett grått och trist högkvarter för Skatteverket har det förvandlats till Söders creddigaste shopping- och nöjescenter, och kontorslokalerna har ersatts av stekiga studentlägenheter. Bland alla hippa butiker och matställen i Skrapan finns restaurangen Imperiet som levt lite i skuggan av sin systerkrog, den lite mer hajpade (och överskattade) skybaren Och Himlen Därtill.

Imperiets inre imponerar
Vid första anblicken verkar Imperiet inte matcha sitt lite svulstiga namn. Innanför entrén hittar man en ganska anspråkslös bar med några bord. Om man däremot fortsätter upp för trappan finner man en maffig övervåning där det finns en väl tilltagen bar och lounge. Inredningen är coolt sofistikerad och atmosfären känns avspänd trots hög trendfaktor bland restaurangens gäster. Det är bartendertätt i baren vilket borgar för en snabb service och är du beredd att lämna i från dig 52 kr får du en stor stark i handen. Senare under kvällen blir det lite merAgnes och Hanga klubbstämning när belysningen dämpas och DJ:n höjer volymen. Så är du sugen på en kul utekväll är Imperiet ett självklart val.

Månadens skitsnack i kortform
Som vanligt var det ingen brist på samtalsämnen under kvällen. Niklas delade med sig av sina bästa skidtips till den oerfarne Fredrik inför årets alpina säsong, Hanga och Agnes diskuterade vad en man egentligen behöver göra för att på bästa sätt uppvakta en kvinna (blommor och choklad kommer man inte långt med...) och Patrik och David analyserade läget inför starten av fotbollsallsvenskan. Dessutom snappade vi upp att det snackades om könssjukdomar, snusande kvinnor, och vad man kan förvänta sig när man kommer till Bali.

Fredrik & Björn


    


[åter arkiv]

startsidan :: guldstjärnor :: reportage :: arkiv :: vad är barhäng?

© Göran Skytte Entertainments