startsidan :: guldstjärnor :: reportage :: arkiv :: vad är barhäng?

[åter arkiv

2007 års samlade Barhäng

Strindbergs bar - inget Inferno
[2007-12-12] Inferno betyder helvete på latin. Riktigt så illa är det inte på baren Inferno på Drottninggatan. Men det är verkligen inte ett ställe för dig som känner obehag av att trängas med mycket folk på en liten yta. Det känns lite som mellandagsrean på NK när man kommer in på Inferno. Men vi gillade det…
Glatt gäng
Barhäng firade sin 6-års dag med att kolla in nedbrunna Grills granne Inferno. Vi hade hört från våra spanare på stan att det var dags att spana in stället.

Strindbergs favohak
Stället är inte stort. Men vi gillar det, och det gjorde August Strindberg också. Han bodde nämligen där för 100 år sedan. Detta har Inferno tagit vara på genom att sätta upp idolplanscher på den stora nationalskalden. Inferno har satsat på en rätt påkostad design och en extremt väluppfostrad personal. Vi som är vana vid att få armbågstacklingar av sura servitriser, blev glatt överraskade av att bli servadeFredrik på ett trevligt och proffsigt sätt. Mycket cred till Inferno! Priserna var inte heller något att hänga läpp för. Happy hour-ölen går loss för 35 spänn, sedan får du punga ut 43 kr.

Trängseln inbjöd till tjatter

En grej med att det är trångt är att man inte slipper undan från att stå och snacka med den som råkar stå bredvid. Våra gigantiska öron och dolda mikrofoner snappade bland annat upp att Stefan berättade om en blöt kväll han haft tidigare i veckan i Tyskland tillsammans med några ölhävande tyskar. Det snackades om Sveriges chanser i fotbolls-Em, julfester och julgranar, läget i Sudan och standarden på "husets vin" på olika ställen.

Som vanligt gott om snygga barhängare på bilderna!

Fredrik & Björn
Prisfest på Kjellsons

[2007-11-07]  Barerna runt Stureplan har en ovana att ta överpriser för öl och vin. Kjellsons, som ligger ett tjejkast från Svampen, går helt emot strömmen och säljer en stor stark för 29 kr och ett glas vin för 48 kr. Bara att tacka och ta emot. Man får dock snabba sig på eller gå
Björn och Åsa tidigare från jobbet om man vill ta del av prisfesten. Klockan 7 höjs priserna.

Har du ont om cash, men vill ändå hänga i närheten av Stureplan? Då har vi hittat stället för dig! Ta tuben till Kjellsons.

Billig dricka skapade köer till toan
Kjellsons ligger bara en utspark från trendkänsliga Stureplan, men känns betydligt mer avslappnat och har avsevärt mer arbetarklassvänliga priser i baren. Eller vad sägs om 29 spänn för en stöl innan klockan 19? Inte illa va? Medan vi hällde i oss billig dricka underhölls (?) vi av ett halvdassigt coverband som stod inträngt i ett hörn och spottade ur sig låtar vi hört allt för många gånger. På det hela taget passar Kjellsons bra för de som vill ta en stänkare efter jobbet. Baren är uppdelad i en del för matgäster, samt en del som är avsedd för gäster som endast är törstiga. Drickdelen är inredd med sköna fåtöljer i bästa loungestil. Dessutom förfogar Kjellsons över en övervåning som av någon anledning var avstängd. Ett minus är att stället endast har en toalett och att denna delas mellan båda könen. Rätt jobbigt med tanke på all dricka som konsumerades…Nanna

Vi mindes de senaste minnesförlusterna
Deltagarna från Götgatan Open försökte minnas vad som egentligen hände, Carro berättade om vad som sker bakom kulisserna på dokusåpaproduktioner, Björn smidde planer inför hans och Roberts Jamaicaresa. Dessutom snappade vi upp att det pratades om nyårsplaner, nätdejting, tandläkarpriser, kräftskiveminnen (och minnesförluster), Kjellsons Lou Diamond Phillips-lookalike samt eventuellt något annat.

Som vanligt undkom ingen kamerablixtarna!

Fredrik & Björn
   


Barhäng hos död femtonbarnsmamma

[2007-10-10] Det hade snackats en del om en viss Marie som höll till på Hornsgatan. Enligt uppgifter lockade hon till sig gått om Söderpublik med hjälp av en diger drinklista och svartmagi. Baren Marie Laveau är nämligen enligt myten namngiven efter en gammal voodoodrottning tillika femtonbarnsmamma. Men varken henne eller andra häxor sågs dock till under kvällen (däremot såg vi en och annan skata i baren).Björn och Robert

Höstsäsongen inleddes med häng på långa Hornsgatan. Mitt bland hippa inredningsbutiker och trendiga skoaffärer hittade vi Marie Laveau.

Tonic i ny kostym
Baren som tidigare hette
Tonic har fått en ny kostym, ingen dålig kostym heller. Stället heter numera Marie Laveau. Det är smakfullt inrett och det finns gott om plats så du behöver inte stå packad som en djurtransport från Albanien. Tar du med dig 47 spänn ut kan du köpa en stor stark, och för 96 kronor kan du köpa ett av stället omsorgsfullt blandade drinkar. Många hade inte bara spännande smak, utan även intressanta namn som Mai Tai, Tradestyle, Kill Bill och El Diablo.

Chockerande rekryterings- och välfärdssystemsfuskKarin
Om Ni undrar vad det snackades om i baren så kan vi berätta att vi hörde att det var några stycken som ifrågasatte de som samlar på ”vänner” på Facebook. Malin klargjorde hur fusket mot det svenska välfärdssystemet går till. Dessutom berättade hon att man som rekryterare har mycket att garva åt på fikarasterna, typ som Idoljuryn. Hon bekräftade även att ALLA arbetssökande ljuger. Gänget som skulle ge sig ut på en Götgatan Open hetsade varandra inför drabbningen i oktober, det märktes att det drar ihop sig. Dessutom snappade vi upp att det debatterades om hur länge man kunde dejta innan man måste kalla det ett förhållande och hur man lättast plockar upp chicks i baren. Å när samtalsämnena ebbade ut började folk jämföra sina mobiltelefoner, det kändes som det var 1998 igen.

Som vanligt togs en massa sköna och osköna bilder!

Fredrik & Björn
  


Ute är inne på Snaps

[2007-08-29] Sommaren (om man nu kan kalla det sommar) 2007 sjöng på sista versen den här kvällen och det drog in en del kyliga höstvindar efter att solen gått ner. Så det var najs att få något varmt innanför västen hos Snaps.

Äntligen tajm för barhäng igen efter ett alldeles för kort sommarlov! Som vanligt avslutade vi barhängets sommarsäsong på Snaps – stans kanske mest pålitliga utebar.

Uteservering i SöderlägeFredrik
Snaps behöver väl knappast någon närmare beskrivning. Men för Er som missat  de tre senaste augustihängen på Medis kan vi berätta att du måste ha en 50-lapp i fickan för att få en öl, att du inte får vara rädd för att trängas i baren och att du måste krypa hemåt (eller vidare) kl. 03.00 får då bommar Snaps. Snaps utebar har ett av Södermalms bästa lägen om du tycker om att flukta på folk. Största delen av utebaren är dock dedikerad till matgäster vilket gör att delen för barhäng blir något kompakt. Dessutom är det ett ordentligt spring på gäster och servitriser vilket gör att du kan åka på en tackling i ryggen om du står på fel plats. Ett plus dock för en DJ som snurrar vax i utebaren.

Massa prat om plugget och pop och bio så klart...
Två månader hade gått sedan vi sågs senast, så det fanns ju en hel del att bubbla om. Peter, som kom direkt från Arlanda till barhänget, bjöd på några sköna stories från tiden då han som väktare höll koll på buset på stan. Ett gäng ölstinna grabbar bland barhängarna började under kvällen smida planer för en Götgatan Open (vi återkommer i så fall självklart med ett reportage från den drabbningen). För övrigt snappade vi upp det snackades om tjejmilen, matchmaking, P-böter, ölpriserna på semestern och massa annat vi inte orkar skriva om...

Kameran gick som vanligt varm - checka in bilderna!

Fredrik & Björn
     


Gondolen - på toppen i Nordens Venedig

[2007-07-03] Fint ska det vara. Och finare än Gondolen blir det knappast. 38 meter ovanför sluskiga Slussen svävar finansvalparnas favorittillhåll Gondolen. Stället är känt för ett högklassigt kök och med priser som håller arbetarpatrasket på behörigt avstånd. Vad kanske inte alla vet är att Gondolen även har en mycket schyst utebar med en magnifik utsikt över sommar-Stockholm.

Midsommarvädret som hade plågat Stockholm tidigare i veckan var för några timmar som bortblåst och istället kunde vi sätta på oss solglajjerna och njuta av riktigt vykortsväder. Så det var en stor klunga drickasugna barhängare som tog Katarinahissen upp till stekiga Gondolen.

Smakar det så kostar detMaria och Lotta
En stor maltläsk kostar 52:- och ett glas vin 75:- men om du ska avnjuta ställets drinkar måste du ha en plånbok som är tjockare än Maradonas midjemått. Emellertid är det är något extra med Gondolens drinkar. Omsorgsfullt blandade och ofta innehållande färska frukter. Därför vill vi påstå att 129:- (93:- för en 4:a) ändå är motiverat. Intressant är även att Gondolen, i bästa Svensk anda, kör med ett väl fungerande kösystem i baren som gör att vi utan vassa armbågar slipper stå törstiga hela kvällen. Minuspoäng dock för en småsur servitris. Ingen dricks där inte...

Lurendrejare försökte skoja med nykomlingarJonas
Det minglades friskt och vi smög som vanligt runt och tjuvlyssnade vad som sades. Vi snappade bland annat upp att vår man från Sydafrika, Quintin, var en av de som hade krashat med luftballong härom veckan. Erica och Magnus som gift sig i New York hade åkt på magsjuka efter att ha besökt flotta restaurangen Aquavit. Petra försökte slå i några stackars barhängsdebutanter att de måste betala medlemsavgift, men barhängsledningen hann som tur avstyra tilltaget. Dessutom hörde vi att det snackades om vad som bör vara åldersgränsen för att åka på suparesa till Grekland, vilket som är det hetaste barnvagnsmärket, Götgatan open, St Tropez, var Stockholm förorter egentligen ligger och så drogs det en del dåliga vitsar som vi gör bäst i att inte publicera

Fredrik & Björn

Cliff Barnes är ingen förlorare

[2007-06-17] Säg orden Cliff Barnes och vilken barhängare som helst får något speciellt i blicken. Så på allmän begäran var vi för femte året i rad tillbaka hos Vasastans flaggskepp. Ändå gick vi därifrån redan vid 9-tiden trots att vi fick vara ute längre.

Det är inte svårt att sälja in ett barhäng på Cliff Barnes. Vi blir ständigt tillfrågadeOuentin om när vi skall till Cliffan nästa gång, så när det väl är dags vallfärdar såklart barhängarna i stora skaror till Norrtullsgatan.

Cliff Barnes – en vinnare
Cliff Barnes, döpt efter såpan Dallas största förlorare, är allt annat än en loser. Med sin tajta utebar och lättsamma personal är Cliffan en solklar vinnare. I trendkänsliga Vasastan där det ständigt dyker upp nya udda barkoncept är det skönt att det finns en institution som alltid levererar gammalt hederligt barhäng. Trycket var som vanligt stort i baren, där ölen kostade 46 spänn. Barpersonalen är ständigt på hugget och du behöver sällan vänta i baren på att få beställa. Ett extra plus för fyndiga drinknamn och skyltar runtom i baren.

Barnvänlig uteserveringNicole
Utanför uteserveringens staket stod barnvagnar parkerade i långa rader. Tydligen är Cliff Barnes uteservering ett populärt tillhåll för småbarnsföräldrar. Kidsen kan leka i parken utanför medan mamma och pappa står och krökar i utebaren. Så om du vill gå ut och ta ett par stänkare, men saknar barnvakt så kan vi rekommendera Cliffan.

Shotsen lockade oss från Cliffan
Om man ska gnälla på något så är det väl att uteserveringen stänger igen redan klockan 9 för att inte störa de boende i området. Då måste man likt en student som blir uppropad på bordet genast dricka ur och gå in. Om man missar det så är det bara att ställa sig i kö och där tas det ingen hänsyn till att du varit gäst på uteserveringen sen de öppnade kl 5. Därför packade vi ihop och besökte grannbaren Flamenco. Haket lockade med shots i regnbågens alla färger för 20 spänn styck. Det blev såklart en blöt avslutning på kvällen, och tung huvudvärk dagen efter...

Som vanligt sjukt många mingelbilder!

Fredrik & BjörnFörst till Kvarn(en) får betala garderob
[2007-05-14] Vi tog tricken till Söders hjärta, Björns Trädgård. Den lilla parken är inte bara Stockholms alkis-tätaste plats, utan här finns också stans mest klassiska Söderbar – Kvarnen. Stället har sett likadant i massa år, men allt var sig inte riktigt likt.

Man kan väl utan att överdriva påstå att Kvarnen är en institution på Södermalm.Jonas och Patrik. I nästan 100 år har Söderkisar och Söderbönor vallfärdat till stadsdelens allra heligaste vattenhål. Kvarnen är alltså ett ställe som är värd en hel del respekt. Men även solen har fläckar…

Ris och ros till Kvarnen
Till att börja med har Kvarnen hakat på trenden med garderobstvång. Det är jättebra att man kan få hänga av sig jackan, men varför ska man inte själv få avgöra om man vill släpa på den? Kvarnens garderobiärer gav oss beskedet att det berodde på att det var lättare att hålla ordning i lokalen om det inte finns massa jackor och väskor i lokalen. Lisa och Stina.Säkert… Nästa tvångsavgift fick vi betala när vi beställde första bärsen. Kvarnen har nämligen infört en avgift på fem kronor när man betalar med kortet. Jäkligt girigt, Kvarnen!
Nåja, vi ska inte bara gnälla. Före klockan 19:00 går ölen går för det mycket trevliga (kontant)priset 29 kr och därefter får du hala fram 42 kr vilket också är fullt acceptabelt. Atmosfären är på Kvarnen är avspänd och trevlig. Inga vassa armbågar eller sura miner i den trånga baren.

Gröne Jägaren frestade barhängareEmelie
Vi smög runt bland barhängarna och hörde bland annat att Kalle gav oss definitionen av ett hak: Ett ställe som har paketpris på stor stark och plankstek. Roger försökte (utan att lyckas) övertala barhängsledningen att förlägga nästa häng på Gröne Jägaren. Björn P berättade att han skulle åka på sightseeing till Tjernobyl. Dessutom bubblades det om aktuella rättsfall, Vetlandas bästa caféer, försäkringskassan, sommarjobb, Fabio, jakthistorier, fotvård och mycket mycket annat som vi redan glömt bort.

Reportaget är kryddat med fetmånga bilder. Mycket nöje!
 Fredrik & Björn


Gratis är godast
[2007-04-16] Grappa på S:t Eriksgatan – ett av Stockholms hetaste afterwork ställen om man ska döma efter trängseln i baren. Redan en kvart efter att knegarna hade loggat ut var stället invaderat av helgfirare. När vi väl lyckades komma fram till baren förstod vi varför…

Det var vår i luften. Snödrivor och drivis var ersatta med solsken och uteserveringar. Vi tog en tuben till S:t Eriksplan för att kolla in Grappa, som vi hade hört som mycket om.

Kollektivtrafikträngsel i baren
Grappa är stekhett. Det kunde vi direkt konstatera när vi stegade in strax före klockan fem och möttes av fyrdubbla (!) led i baren. Tänk dig att du står iPatrik, Mia och Björn tunnelbanevagn på gröna linjen när det är vagnbrist – så trångt var det. Men till skillnad från gröna linjen så fanns det gått om sprit i baren, det gällde bara att ta sig dit. Det krävdes ett par välriktade glidtacklingar för att ta sig fram till bardisken, väl framme förstod vi varför så många hade vallfärdat till Grappa…

Snack(a) om tilltugg
Lämnar man 35 spänn till bartendern så får man nämligen inte bara ett glas vin/öl utan man får också lite käk från ställets buffé (lasagne och lite sallad), mums! Skönt att slippa salta pinnar och chips! Genast kändes trängseln och klaustrofobin inte lika jobbig längre. Bra valuta för pengarna alltså. Förutom en bar finns det även en liten lounge där vi till slut lyckades sno åt oss ett par bord. På minussidan måste dock nämnas temperaturen inne på Grappa. Varmt var ordet! Kankse försökte de med det berämda krögartricket att höja värmen i hopp om attMadde gästerna skall bli törstigare och köpa mera.

Månadens snackisar
Barhäng innebär inte bara att man intar flytande föda i baren utan det babblas ju också en hel massa om vad som har hänt sedan vi senast sågs. Hanga och Kalle berättade att de gått till final i SM i juridik. Madde (bilden) gjorde oss alla gröna av avund när hon beskrev sin sköna Thailandresa. Vi snappade även upp att det pratades om silikonbröst, högskoleprov, lägenhetsköparplaner, motionstävlingar på jobbet, sommarjobb, de senaste shoppingfynden och om hur oattraktivt det är med brudar som röker.Vi hade en ny kamera, så Ni blev extra snygga på de här bilderna!


Fredrik & Björn


Lite väl bra drag i baren

[
2007-03-19] Det var iskallt ute, tyvärr drog det kallt även inne på Restaurang Fenix när dörrarna öppnades som svängdörrar på en saloon under hela kvällen. Trots detta tvingades gästerna hänga av sig jackan vid entrén. Burr, burr.

En mäktig vinterkyla som hade fått vilken isbjörn som helst att gå i ide höllGrant Stockholm i ett järngrepp den här kvällen. Så det var ett gäng frusna och påpälsade barhängare som halkade in på Fenix.

Drinklistan var försvunnen
När vi väl fått tillbaka känseln i händerna tog vi fram VISA-kortet och köpte en öl i baren för det finfina priset 39 spänn. Några av barhängarna hade gjort lite research och kollat Fenix drinklista på nätet, men väl där så gick listan inte att frambringa i baren. Nu var det ingen fara på taket då bartendern var rätt okej på att blanda ihop schysta drinkar utan fusklapp.

TV-kväll på Fenix
Fenix är ett skönt plejs om man vill ta en bira efter jobbet. Å du behöver inte vara orolig för att du missar något på TV, då det finns fyra (!) dumburkar i baren som alla visar olika program.  Stället har en ganska blandad publik i olika åldrar, vilket bäddar för en avslappnad atmosfär. Om man känner för attJosephine ta mer än en bira och parta vidare så kan man gå ner en trappa och svänga sina lurviga på dansgolvet.

Månadens babbel i baren
Vi som hade trotsat vinterkylan den här kvällen hade som vanligt massa att snacka om. Grant berättade att han skulle byta slask och snöstorm i Stockholm mot sol och värme i Barcelona, och nyutexaminerade Magnus hade fått sitt första gig som ingenjör. Förutom detta blajades det om sommarjobb på Skatteverket, påskplaner, TV-serier, blandare m.m.

Kom du med på bild? Klicka på bilderna och kolla!
 Fredrik & Björn


Obaren - utstickaren vid Stureplan
 
[2007-02-15] Utanför klädde den första (riktiga) snön Stockholm. Inne på Obaren värmde skruvade countrytongångar och en god stämmning. Barhäng var på besök hos en riktigt katt bland hermelinerna på Stureplan, Obaren.

För 50:e (!) gången i ordningen gav sig Barhänget ut i Stockholmsnatten för att specialstudera en ny bar och samtidigt passa på och ha lite skoj. Valet föll på den gamla godingen Sturehof som inrymmer en bar för varje smak, vi valde Obaren.

En bar för varje stil
När du stegar in på anrika Sturehof möts du först av en rätt elegant cocktailbarPatrik där välskräddade Stockholmare intar en tjusig drink efter en hård vecka på banken. Fortsätter du in i lokalen passerar du mellanbaren där en skön blandning av fredagsminglare sitter och babblar över en bärs. Längst in i Sturehof hittar du ställets lite ruffigare bar - Obaren. Där står DJ:n och laddar på sköna (och skruvade) country- och soulplattor. Atmosfären känns allt annat än snobbig och det är tämligen fritt från brats. Najs!

Gratis att gå in
Priset för en bärs ligger på 56 kr (vin 75 kr) och är helt klart nära smärtgränsen för vad man vill pejja för en maltläsk. Men har man som Sturehof huserat på Stureplan i 110 år så kommer man undan med det. Stället får dock ett extra plus i kanten för gratis bemannad garderob. Noterbart är också att inträdet är gratis hela kvällen och redan där sparar du 120 kr genom att inte gå in här och inte på stället vägg i vägg.


Killsnack på herrtoan och sydafrikansk språkkurs

Som vanligt behandlades både det ena och det andra under kvällen. Vi snappadeHeather och Johan upp att Patrik och Peter livligt diskuterade brasiliansk vaxning (!!) och tysk porrfilm på herrmuggen. Quintin som kommit enda från Sydafrika för att gå på barhäng gav oss en snabbkurs i afrikaans. Anna berättade om en blodig fajt på en buss. Ett gäng satt och diskuterade och skissade på planlösningar. Dessutom diskuterades abortmetoder, brödbak, skidresor, och vad som egentligen hände på nyår (minnesluckorna duggade tydligen tätt under nyårsnatten).


Som vanligt gick kameran varm under kvällen – mycket nöje!Fredrik & Björn
 


[åter arkiv]

startsidan :: guldstjärnor :: reportage :: arkiv :: vad är barhäng?

© Göran Skytte Entertainments